Kinesisk kampsport förklaras
Kinesisk kampsport är en mångsidig och uråldrig självförsvar och andlig plattform. Stilarna är uppdelade i olika skolor. Vissa härmar djur, andra är inspirerade av kinesiska filosofier och myter. Interna stilar fokuserar på qi (naturlig energi), medan externa metoder fokuserar på muskelförbättring och allmän konditionsnivå. En annan populär klassificeringsmetod är att dela upp stilarna i norra och södra.
Legenden om den gula kejsaren
Forntida Kina utvecklade först kinesisk kampsport som en metod för självförsvar, militär träning och jakt. Enligt legenden började kinesisk kampsport för mer än 4000 år sedan – under den halvmytiska Xia-dynastin. Vissa säger att den gule kejsaren Huangdi skapade de tidigaste kända formerna av kinesiska kampstilar. Enligt legenden var den gule kejsaren en mäktig general som skrev böcker om medicin, astrologi och kampsport.
Historia
De tidigaste kända historiska källorna är vår- och höstannalen från 500-talet. I den utforskas hand-till-hand-strid, inklusive hårda och mjuka tekniker. Kinesisk stridsbrottning upptäcktes i Riternas klassiker, inklusive slag, kast, tryckpunkter och ledlåsningar. Under Tangdynastin, omkring år 618, skrevs svärddansdikter och tävlingar beställdes av det kejserliga hovet.
Filosofi
Kinesisk kampsport handlar inte bara om att slåss. Den skapades för att försvara familj, stam och de gamla och svaga. Det var tänkt att bevara liv snarare än att förstöra det. Under det sjätte århundradet integrerade buddhistiska munkar zenfilosofin med självförsvarsstrider – och skapade så småningom Shaolin Temple Boxing. Övningarna var avsedda att stärka sinne och kropp – och hjälpa till med långvariga meditationstillstånd.
Den taoistiska prästen Chang Sen-feng tillbringade en gång tio år med Shaolin-munkar innan han tog en reträtt in i Wu Dan-bergen på jakt efter odödlighet. Medan han var i avskildhet bevittnade han ett slagsmål mellan en orm och en trana och skapade ett kampsportssystem utformat för att bevara hälsan, fokusera sinnet och sprida ett långt liv – vanligen kallad Tai Chi Chuan, eller helt enkelt Tai Chi.
Stilar
Som sagt i öppningen kan kinesisk kampsport bryta ner på några olika sätt-externa/interna, sydliga/nordliga, religiösa klassificeringar (dvs buddhistiska, Toa, islamiska) och djurmimikstilar.
Här är en kort beskrivning av några av skillnaderna mellan var och en:
Northern: Förlängda ställningar – hästens, pilbågen, droppen och drakens ställning – sammankopplade av flytande övergångar och kan ändra riktning snabbt.
Specifika nordliga stilar: Baguazhang, Bajiquan, Chaquan, Chuojiao, Eagle Claw, Northern Praying Mantis och Taijiquan.
Södra: Använder låga ställningar och korta, starka rörelser som kombinerar både försvar och attack. Sydkinesisk kampsport fokuserar på arm- och kroppsteknik, snarare än höga sparkar och akrobatiska manövrar.
Specifika sydliga stilar: Choy Li Fut, Fujian White Crane, Ng Ga Kuen (fem familjer/fem djur stil), Dog Style Kungfu, Five Ancestors, Wing Chun, Hakka, Southern Praying Mantis, Hak Fu Mun, Bak Mei och Dragon.
Externt: Fokuserar på snabba och kraftfulla manövrar, fysisk styrka och smidighet. Shaolinquan är en extern stil som visar kraftfulla attacker och flygmanövrar.
Internt: Fokuserar på medvetenhet, ande, sinne, naturlig energi (qi) och avslappnade hävstångstekniker snarare än brute force.
Specifika exempel: Xingyiquan, Baguazhang och Taijiquan
Poängen
Kinesisk kampsport är urgammal och mångsidig. De är filosofiska, religiösa och andliga. Till denna dag används de av miljoner för att skapa inre frid, skydda familjen och för att söka andlig medvetenhet.
För mer värdefull information om kampsport och hur du skyddar dig själv och dina nära och kära, besök. Medan du är där, se till att hävda den absolut bästa självförsvarstekniken som 25 års kamperfarenhet har finslipat. Denna kampsekvens har inte svikit författaren en enda gång i självförsvarssituationer när han var anställd i säkerhetsbranschen. Om du råkar vara en instruktör eller expert på kampsporten som nämns i den här artikeln, accepterar Modern Samurai Society gästinlägg. Vi vill gärna ha din åsikt om konsten och dess filosofi, eller vilka detaljer du känner skulle ge en djupare förståelse för din kampsportsstil. Tack.