Karate kan hjälpa till att bygga ett barns jag

Ryukyu-öarna i Japan är där den antika kampsporten karate har sitt ursprung. Det blev en av världens mest välkända kampsportstilar för decennier sedan och är fortfarande en favorit, särskilt bland barn. Det kan hjälpa till att utveckla ditt barns självkänsla under de tidiga uppväxtåren och lära dem självförsvar och prestationsförmåga.

Kampsport och självförtroende

Begreppet “bild” vi har av vilka vi är, vad vi är kapabla till och vad vi kan vara kallas självkänsla. Det utvecklas med tiden när vi lär oss mer om oss själva på grund av erfarenhet och kritik. Det måste fostras från tidig ålder för att ett barn ska växa till en vuxen med självförtroende. Föräldrar måste se till att deras barn har en sund känsla av självvärde och självrespekt. Genom utmaning och framgång i en disciplinerad fysisk och mental aktivitet som kampsport kan barn – även förskolebarn – bygga upp en sund självkänsla.

Nivåerna eller rankningarna i karate representeras av bälten i olika färger och andra standardiserade markeringar. För att gå vidare till nästa rankning krävs vanligtvis ett visst antal drag för varje nivå. Eleverna måste memorera en rad tekniker, mål och riktningsändringar i varje klass för att utföra former (rörelsemönster). Elever kan förbättra sina motoriska färdigheter, reflexer och strategiskt tänkande genom att delta i fri sparring eller kontrollerad strid med jämnåriga i deras storlek (liksom seniorer och lärare).

Att börja i ung ålder, studera, träna, tävla i och visa upp karatekunskaper kan djupt påverka en utövares självkänsla.

En minnesvärd “personlig vinst” som ökar självkänslan kan komma från att klara tester och gå upp i rangordningen.
Lärarnas uppmärksamhet och beröm hjälper eleverna att må bra om sina förmågor att lära och lyckas.
Att få en “ingen förändring” efter att ha presterat dåligt på ett test motiverar barnen att anstränga sig hårdare och anstränga sig mer för att uppnå sina mål.
Eleverna känner sig trygga och kapabla att skydda sig själva när de får poäng eller vinner i en gratis sparringmatch.
En väl ifylld blankett stärker den självkänsla som byggs upp via gradvis inlärning.
Detta resulterar så småningom i en mer optimistisk syn på livet och en större självkänsla som varar under hela mognad och barndom.

Andra fördelar med karate för äldre barn och förskolebarn

Karate kan fostra “små barn” på olika sätt för att stödja dem i att utveckla friska, självständiga och ansvarsfulla unga vuxna, ytterligare för att hjälpa till med utvecklingen av självkänsla och självförsvarsförmåga. Kampsportstudenter är kända för att utveckla dessa egenskaper såväl som andra:

Disciplin\sFörtroende
psykiskt tillstånd
Lagarbete\sLyssna
Respekt

I motsats till vad många tror och hype i mainstreammedia handlar kampsport inte bara om våld. De flesta kampsportare lär sig att kontrollera sina känslor och avstå från att använda sin solida fysiska förmåga. Istället lär kampsport de flesta elever en mängd livskunskaper och praktiska fördelar som sträcker sig långt bortom gymmet och förbättrar både elevernas och omgivningens liv.